Mogelijkheden voor de Buitenteelt
In de volle grond vlak velds met 1, 2 of 3 rijen naast elkaar en dan een plukpad ertussen. Wanneer de bloemstengels zich strekken kan de bodem worden afgedekt met stro. Hierop komen de vruchten later te liggen en zijn ze beschermd tegen vervuiling. Het stro bied tevens verkoeling bij hoge temperaturen. Beregening kan bovenover of met druppelslangen bovenop de grond of in de grond onder de wortels. Op deze manier is een snelle sturing van de bemesting mogelijk.
Op een dam/dijk van ± 15-20 cm hoog en deze afgedekt met zwarte folie. Deze manier word toegepast op de zwaardere grondsoorten, zodat de planten niet met de wortels in de nattigheid staan na een regenbui. Hierop word in het algemeen 1 rij geplant of bij een iets bredere dam/dijk 2 rijen planten. De folie bied bescherming aan de dam/dijk dat deze niet inzakt en zorgt er voor dat er geen onkruid kan kiemen. Water en bemesting geven doet men door middel van een druppelslang naast de planten onder de folie. Meestal is er nog wat stro nodig naast de folie ter bescherming van vervuiling van de vruchten.
Op een dam/dijk van ±40 cm hoog en breed bovenop 50 cm afgedekt met zwarte folie. Hierop plant men 2 rijen planten. Water en bemesting geeft men door middel van druppelslang onder het plastic op de top van de dam/dijk. Op deze manier van telen is het oogsten gemakkelijk daar de vruchten bovenop en aan de zijkant van de dam/dijk hangen en schoon blijven. Deze dam/dijk wordt veelal met een tunnel overkapt voor vervroeging en bescherming tegen weer en wind.
Op stellages en dan telen in een substraat. Hierbij kan men staand oogsten en hangen de vruchten hiervoor op ideale hoogte.
Algemeen. Een goede structuur met juiste verhouding lucht/water van de bodem is belangrijk om het teveel aanwater snel te kunnen afvoeren. De planten houden ervan om geplant te worden in een bodem waarvan de grondbewerking een tijdje vooraf is gedaan. De kwaliteit van Uw gietwater is ook zeer belangrijk. Denk bijvoorbeeld bij beregening bovenover aan ijzer en kalk in het water wat ook verstoppingen kan geven in de druppelslang.